Friday, 11 March 2011

Bercuti di Padang, Indonesia

25 - 28 Feb 2011 yang lepas saya dan suami telah ke Padang, Indonesia untuk bercuti. Disebabkan ayah saya adalah orang Negeri Sembilan, maka ada lah darah keturunan Minangkabau mengalir dalam tubuh saya. Ia menjadikan saya sedikit teruja untuk ke sana untuk melihat tempat asal nenek moyang saya. Hari pertama sampai, kami disambut oleh pemandu kami iaitu Pak Kamal. Kami sewa kereta dalam Rp350000 lebih kurang RM125 untuk satu hari tukaran sekarang. Sewa kereta ni termasuk minyak dan pemandu. So, kira murah lah kan? Innova pula tu. So selesa. Sewa hotel pula Rp675000 untuk 4 hari 3 malam. Kami tak ambil pakej sebab bila kira-kira ambil macam ni lagi murah. Klu pergi famili ramai2 lagi banyak boleh save. Kelebihan lain kalau ambil macam ni, kita boleh request pada pemandu untuk bawa kita ke mana-mana kalau kita tau nama tempatnya berbanding kalau ambil pakej mereka akan bawa kita seperti yang ada dalam pakej sahaja. Tapi kalau tak tau mana nak dituju seperti kami, minta je lah pemandu bawakan kita ke tempat-tempat yang menarik.

Bagi saya, sesiapa yang suka kan pemandangan yang indah, udara yang nyaman, jauh dari kesibukan kota, Bukit Tinggi adalah tempatnya. Ia mengingatkan saya kepada Kundasang, Sabah. Cuacanya dingin, penempatan penduduk hampir sama iaitu di lereng-lereng dan di lurah-lurah bukit/gunung disamping jalannya yang mencabar (bagi saya). Nasib baik ada pemandu. Boleh la rehat masa dlm kereta.

Persekitaran pula tidak jauh beza dengan Malaysia. Jalannya, rumahnya, perkampungannya mahupun makanannya. Menurut Pak Kamal, lebih kurang 80% penduduk di sana adalah keturunan melayu minangkabau dan beragama Islam. Jadi urusan makanan InsyaALLAH tak jadi satu masalah bagi pengunjung beragama Islam.

Ingatkan 4H 3M sudah cukup nak berjalan di sana, tp rupa-rupanya ada lagi yang tak sempat nak pergi. Ye lah, kita pun nak shopping juga kan. So, kena bahagi-bahagi kan. In fact, di Padang pun tak sempat jalan. Tak sempat nak tengok Malin Kundang. Antara tempat yang saya pergi Danau Singkarak, Danau Meninjau, Rumah kelahiran Prof Dr Hamka, Air terjun Lembah Anai, Green Canyon Ngarai Sianok, Lubang Jepun dan lain-lain lagi. Rasanya jika ikut pakej percutian mereka akan bawa pelancong ke tempat-tempat ni.

Saya ada beberapa TIPS jika ada yang nak ke sana. Ye lah, now everyone can fly with Air Asia kan.

1. Sila check your notes especially ketika menggunakan Rp10000 and Rp100000 before you past it to the seller or who ever they are. This is because Rp10000 and Rp100000 kelihatan hampir sama. Kalau tak check betul2 mungkin anda akan terberi note Rp100000 untuk barangan Rp10000. Kalau peniaga yang jujur dia akan pulangkan tapi kalau sebaliknya anda akan kerugian. Dan ini pernah terjadi di mana pelancong membayar Rp400000 untuk barangan berharga Rp40000 kerana ingatkan note Rp100000 tu adalah Rp10000. Duit dah tak dapat balik sebab orangnya tak dapat dikesan. So be careful.

2. Kalau berbelanja pastikan guna wang yang terkecil yang kita ada sebelum menggunakan wang yang besar. Ini kerana kalau ada lebih ketika balik ke Malaysia masih boleh ditukarkan jika note yang besar. Tapi kalau yang kecil2 seperti Rp10000, Rp2000 money changer tak berminat nak terima.

3. Jika nak beli souvenir mcm keychain/tshirt/etc, saya suggest pergi lah ke Pasar Atas (biasanya driver akan bawa) kerana di sana banyak pilihan dan banyak gerai. Jadi cubalah tawar menawar untuk dapatkan harga yang baik. Kalau di tempat lain mahal sedikit dan susah nak tawar menawar kerana tidak banyak persaingan (mungkin). Jadi peniaga letak harga agak tinggi.

4. Kalau ke sana untuk shopping, better ambil extra luggage weight dengan syarikat penerbangan. Saya yang ke sana bukan mainly untuk shopping pun terlebih berat dan kena bayar dengan airport di sana. Kira rugi juga sebab kena bayar Rp157000 lebih kurang RM55.

Ok. Selamat bercuti ke Padang...

Air Terjun Lembah Anai

Green Canyon Ngarai Sianok

Pintu masuk ke Lubang Jepun.
Lubang Jepun berada di bawah bandar Bukit Tinggi.
Dengar cerita, Jepun telah mengorek kira-kira 30-40 meter dibawah tanah semasa pendudukan Jepun di sana dari 1942-1945.
Jadi, bangunan-bangunan di Bukit Tinggi tidak boleh melebihi 4 tingkat kerana bimbang akan memberi kesan kepada struktur Lubang Jepun ini disamping takut runtuh pula Bukit Tinggi.

Perkampungan di bawah Ngarai Sianok

Katanya pokok kelapa ni dulu lurus.
Tp selepas kejadian dari gempa bumi yang lepas ia jadi macam ni.

Danau Singkarak. Danau ke 2 terbesar di Sumatera selepas Danau Toba, Medan.

Batu bersurat yang dikatakan ditulis menggunakan keris oleh seorang anak raja dari Pulau Jawa (lupa nama).

Gunung Singgalang.
Bandar Bukit Tinggi di kelilingi bukit bukau yang terus bersambung dengan Gunung Merapi/Berapi dan Gunung Singgalang.

Ulat Gonggok yang sangat besar. Lebih kurang 5 inci panjang.

I think you should also see : Bercuti di Padang Indonesia (Part 2)

440 comments:

  1. Hi there..saya nak tanya, saya bercadang utk ke padang may ini, boleh kah awak advice di mana awak menginap dan bolehkah dapatkan contact no. tourist guide itu..terima kasih

    ReplyDelete
  2. saya nak contact num tourist guide tu bole???? e-mel saya najihah_mohd@yahoo.com :).... tq

    ReplyDelete
  3. Anon, dulu saya duduk di Hotel Imran. Klu tukar duit kita +-RM80 satu malam. Klu nak kontek number bagi saya email, saya akan forwardkan numbernya.

    Najihah,
    Saya dah email as requested.

    ReplyDelete
  4. Assalamu'alaikum wbt Sue,

    Akak bru jer msuk blog Sue ni... tu la bulan Jun ni akak+famili brcdg nk ke Padang+Bukittinggi 4D3N. Boleh x Sue berikn no. contact tourist guide yg Sue guna hari tu? Rombongan akak dlm 11 orang n the lowest akak dpt skrg ni RM800 utk dari BIM ke Bukittinggi n dari Bukittinggi ke BIM..
    e mail akak: azoxys@gmail.com

    Tima kaceh ye Sue....

    ReplyDelete
  5. Kak Atul,
    Sue dah hantar info ke email akak. Cuba dulu contact dia. Orangnya baik. Kalau nak minta dia carikan hotel pun boleh, yang penting bgtau dia budget kita berapa. Selamat bercuti...

    ReplyDelete
  6. Salam Sue

    Nak minta sue emailkan contact number tourist guide tu x?? kitorg bercadang nak pergi akhir jun seramai 6-8 org..Email saya nirhas.revlis@gmail.com

    Thanks

    ReplyDelete
  7. Salam Anon@Nirhas,
    Sue dah email.

    Dear all,
    Fyi, kalau tak silap Pak Kamal ada provide pakej juga. Tp tak sure harga berapa. Boleh tanya dia for more info ye.

    ReplyDelete
  8. Sue..bole bg ctc Pak Kamal?Nk ke Padang Nov ni..Email sy : einne.adleena@gmail.com

    Thanks!!!

    ReplyDelete
  9. Einne,
    Saya dah email contact number Pak Kamal. Check email ye.

    ReplyDelete
  10. Slm... Saya bercadang nk bercuti ke Padang - Bukit Tinggi. Tlg send contact number Pak Kamal tu yer. TQ...

    email : ratucinta_1@yahoo.com
    FB : Nini Nur Zuraini

    ReplyDelete
  11. Nini,
    Saya dah email contact number Pak Kamal. Check email ye...

    ReplyDelete
  12. Assalamuaikum..
    Boleh bagi no contact driver 2 sue?

    ni email sy:
    mohd.azhar.mohd.dan@gmail.com


    Thanks

    ReplyDelete
  13. W'lam En Azhar,
    Saya dah forward contact number Pak Kamal. Please check email ye...

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum..
    Boleh bagi no contact driver 2?

    Email saya:
    kalyshacollections@gmail.com

    ReplyDelete
  15. salam,
    mintak kbnaran ambik gambar trip ke padang ni n post kat blog saya. :)
    jemput singgah ke blog saya ye.tQ

    ReplyDelete
  16. Suhida,
    Boleh. Takde masalah. :)

    ReplyDelete
  17. Assalammualaikum..

    Membaca pengalaman Suhaida ke Padang ni dan langkah Sue untuk tidak menggunakan pakej dari sini menarik minat saya untuk terus membaca sampai habis. Disebabkan saya pergi xramai, harga pakej yg dikenakan agak mahal.

    Untuk pengetahuan Sue saya akan pergi ke Padang, Indonesia pada hujung bulan Julai ni boleh tak beri saya no contact Pak Kamal tu ke

    pie_2981@yahoo.com

    Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman dan kesudian Sue untuk memberi no tel Pak Kamal.

    ReplyDelete
  18. Salam Pie,
    Saya dah email contact number. Check email ye. Sori lambat reply.

    ReplyDelete
  19. Baby KaLysha,
    Saya dah email contact number. Sori lambat email. Saya tak perasan mesej Baby Kalysha kat sini.

    ReplyDelete
  20. Salam Sue..

    Bole akak dapatkan no contact Pak Kamal seperti yg Sue ceritakan..

    Best jugak kalu pegi holiday sendiri tanpa guna pakej.. Lebih adventure gitu..

    Ni email akak: un_comel@yahoo.com.my

    Tq Sue..

    ReplyDelete
  21. Salam Kak Me,
    Sue dah email contact number. Check email ye...

    ReplyDelete
  22. Salam kak su, nak mintak no. pak kamal n hotel..insya-ALLAH nak ke Padang April tahun depan..1st tyme, so mmg xtau apa2..huhu..kak su tlg reply ke email ni eh,

    missbutter_fly@yahoo.com

    tqvm,
    Sirah

    ReplyDelete
  23. Salam Sue ,

    Nak no tepon Pak kamal and Hotel Imran juga .Time Kasih ,Jasamu Ku kenang ,hehe

    nadira.mahidan@ tegastepat.com.my

    ReplyDelete
  24. hi kak sue..

    sy pon nk juge contact no. supir tue ngan hotel skali..tolg emel kt cni yer..
    elektroklit@yahoo.com.my

    tenkiu

    ReplyDelete
  25. Sirah, Nadira, Nazri,

    Saya dah email contact number di Padang. Check email ye...

    ReplyDelete
  26. Slm kak Sue...
    Saye Linda nk bt cuti2 keluarga utk nxt yr yg boler dikategorikan percutian bajet...nk mintak kat kak Sue no tpon Pak Kamal & hotel...time kasih byk2 kak,Slmt Brpuasa ;)
    emelkan ke: hamid1727@gmail.com / ysl_puteri@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. Linda,
    Kak Sue dah email no contact Pak Kamal. Check email ye.

    ReplyDelete
  28. Salam lebaran.
    InsyaAllah September ni akan ke padang... boleh tolong emailkan kontek nombor tour guide/supir di sana? email saya ; red_biy (at) yahoo.com
    TQVm

    ReplyDelete
  29. Red,
    Saya sudah email contact number tourist guide di sana... Maaf lambat reply baru buka blog selepas cuti raya...

    ReplyDelete
  30. hai sue.. blh bg sy ctct no tourist guide tu & hotel yg sue stay msa kt sna? my email nurzillah@yahoo.com. tqvm...

    ReplyDelete
  31. sue, boleh email sy juga? terima kasih
    safuaria@gmail.com

    ReplyDelete
  32. salam Sue, saya Fara. Boleh saya dapatkan contact no. Pak Kamal & Hotel tu ?
    e-mail saya : fara2120@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. salam sue,

    saya aida. bercadang ke padang bulan November ni. bole berikan contact no. pak kamal

    email : aida_68@ymail.com

    ReplyDelete
  34. Nurzillah, Safuria, Fara, Aida,
    Saya dah email contact number Pak Kamal. Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  35. salam sue,

    excited bca ur blog...so, sya da book flight to padang..skarang tgh survey2 lg pakej...plg mrh pn dlm RM600..so, nk mnx sue email kn contact number tourist guide dgn hotel skali yer...

    email kt: adieraa@yahoo.co.uk

    tq =)

    ReplyDelete
  36. Adiera,
    Saya dah email contact number. Check email ye...

    ReplyDelete
  37. Salam, saya z, boleh bg contact no pak Kamal sbb bercadang nak cuti ke Bkt tinggi. My email zanakesb@gmail.com. Tqvm

    ReplyDelete
  38. Salam Zana,
    Saya dah email contact number Pak Kamal. Check email ye. Tk.

    ReplyDelete
  39. Salam Sue,
    Saya fiza, insyallah sy akan ke padang bulan 11 ni. skrg tgh survey utk transport dan hotel..harap sue boleh bg no driver dan klu sudi bg cdgn hotel mn yg ok.

    hafizahnoorrashidi@yahoo.com,
    terima kasih

    ReplyDelete
  40. Salam Sue..sy akan ke Padang thn depan tp nak buat survey dr skrg..boleh emailkan tak no telefon pak supir tu tak? nie email sy afiliamashida@gmail.com

    Erm okey tak Padang tu? hotel die byk ke? hotel budget die okey ke..

    Thanks yea..

    ReplyDelete
  41. salam sue...
    bole emailkan sy no tourist guide tu?
    wahida_ixora@yahoo.com..thanz ya

    ReplyDelete
  42. as salam, lehx bg contact no. pak kamal tu n dat hotel imran?plz send it to my email...harzila84_smile@yahoo.com TQ

    ReplyDelete
  43. assakammualaikum. cdg nak g nov ke pdg. baca crite sue ni mcm best dan murah lak tu. Blh bg contact no driver dan hotel tak

    Email saya : zainuraabdulzabil@ yahoo.com

    ReplyDelete
  44. Hafizah, Afy, Wahida, Harzila, Zainura,
    Saya dah email contact number. Check email ye.

    ReplyDelete
  45. assalammualaikum. blh email lagi tak sbb email yg saya beri semalam dah inactive...plz.
    email : zainurazabil@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. Zainura,
    Sudah email ke email baru. Check ye...

    ReplyDelete
  47. SALAM..sangat menarik n bleh bajet murah...
    saya nak pergi padang tahun depan..Blh bg contact no driver
    email:diyana_dania@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. Salam Diyana,
    Saya dah email contact number. Check email k.

    ReplyDelete
  49. Salam Sue..

    Minta tlg emailkan contact no driver n hotel u duduk tu..saya akan ke sana hujung bulan ni..thanks.. - Rina

    Email : rina_277@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Salam Rina,
    Saya dah email contact number. Check email k.

    ReplyDelete
  51. eeemmm...interesting, kami pun ingat nak gee sana akhir tahun ni. Kak Sue boleh emailkan no bapak driver tu?
    Email saya:
    groovychick.98@gmail.com

    tqvm

    ReplyDelete
  52. groovychick,
    Akak dah email contact number. Check email k...

    ReplyDelete
  53. Hi Sue,

    Saya nak bawak family ke sana hujung thn ni, blh bg contact no Pak Kamal? Thanks-Tun(fadzliyatun@yahoo.com.my)

    ReplyDelete
  54. salam...boleh emailkan contact no pak kamal....thanks a lotttt
    shahila1309@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. salam sue..saya bercadang bercuti ke padang pada bulan jan tahun depan.Dari pengalaman sue nampaknya percutian yang seronok juga.So kalau boleh kak nadia ingin sangat dapatkan contact no tourist guide yang sue gunakan semasa percutian di sana. Akak ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian sue berkongsi pengalaman dgn kami semua.
    email akak...junnadia123@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. Fadzliyatun, Shahila, Kak Nadia,
    Sue dah email contact number Pak Kamal. Check email ye.

    Kak Nadia,
    Memang seronok sebenarnya bercuti kat sana. Sue pun rasanya macam nak pergi lagi je sebab itu hari ada tempat2 yang tak sempat nak pergi walaupun 4h 3m.

    ReplyDelete
  57. assalamualaikum...sue, boleh x bagi nombor phone Pak Kamal?
    Ingat nak kesana jugak...
    email:riana.mn@gmail.com

    ReplyDelete
  58. salam...sy berminat jgk nak no contact pak kamal. plan nak g sana jgk.. pls email kat saya stingb@gmail.com

    ReplyDelete
  59. Salam sue boleh ke akak dapatkan no. Pak kamal sb akak Akan ke Padang Padang 28/10

    Teri a kasih

    Email akak roszitarahim@gmail.com

    ReplyDelete
  60. Riana, Sting, Kak Roszita,
    Sue dah email contact number Pak Kamal. Check email k.

    Kak Roszita,
    Cepat2 contact Pak Kamal. Hopefully sempat lagi...

    ReplyDelete
  61. Salam Sue, akak bercadang untuk ke Padang boleh bg contact number Pak Kamal dan nama serta no.tel hotel yang Sue menginap.
    TQ.
    Email akak wannorazlina67@gmail.com

    ReplyDelete
  62. salam...
    akak boleh tlong bagi contact number supir..
    saya nk holiday dkat sana..
    klau dpat boleh jmat bajet sikit..
    klau ada ksempatan tlong emel kan ke koir66naka@yahoo.com..
    TQ

    ReplyDelete
  63. salam...
    boleh x bagi contact no pak kamal tue.. sy nak holiday kt sana hujung bln dpn... tlg emailkn kt sy liyana_0511@yahoo.com. tq

    ReplyDelete
  64. tlg emailkan saya detail tourist guard tsb . zaharudin0909@yahoo.com tk

    ReplyDelete
  65. Kak wan, faridah, liyana, zaharuddin,
    Saya dah email contact number tersebut. Check email k.

    ReplyDelete
  66. Salam, syoknya baca holiday awak ni..blh tlg emailkan ctc no pak kamal di adrina2u@gmail.com. Tips2 awk bagus sgt... tq very much...

    ReplyDelete
  67. saya nk no contact pak kamal,
    farich_84@yahoo.com

    ReplyDelete
  68. Salam..

    saya pun nak no contact pak kamal
    nirwarina@gmail.com

    tqvm

    ReplyDelete
  69. As-salam Sue..
    Boley mintak no supir, suggestion hotel apa dan sedikit cadangan@pandangan utk bercuti kat padang

    Thanks,
    Email: onor@maxis.com.my

    ReplyDelete
  70. salam sue,

    insyaAllah sayapun nak ke padang dlm bulan december ni,

    boleh emailkan saya no. pak kamal n suggestkan hotel mana yg ok but save budget..:-)

    emailkan kat saya nida_chubby@yahoo.com.my

    tq.

    ReplyDelete
  71. Adrina, farich, nil, deza, nida,
    Pls check email k. TQ.

    ReplyDelete
  72. As-salam,

    Boleh saya dapatkan contact no Pak Kamal coz nak pergi Padang pada Disember ini.

    Email saya : juragan1@gmail.com

    Thanks

    ReplyDelete
  73. salam sue
    saya amat berminat dengan percutian bajet awak.saya ingin bercuti ke padang-bukit tinggi bulan 3 2012.
    boleh berikan contact supir dan juga hotel di sana. email saya : tuanazizahtuanngah@yahoo.com

    ReplyDelete
  74. Salam Sue..

    Saya baru pulang dari Padang/Bukittinggi..mmg seronok spt yg awk ceritakan..thanks ye bagi contact Pak Kamal..cuma saya x dpt amik dia la memandangkan dia dah ada org book sama tarikh dgn saya so saya amik tourist guide yg lain dan kalau ada yg berhajat dan andai Pak Kamal tak free bleh la contact no ni :

    DSS Tour & Travel
    M. Subari : 0813 2004 6103 / 0818 0680 3803
    Januardi : 0813 6554 2976

    Mereka boleh uruskan skali hotel yg sesuai dgn bajet kita..InsyaAllah ianya amat berpatutan seperti yg saya dapat..mereka juga ada travel agency seluruh Indonesia..wah dah mcm promot diorg plak saya ni..ok Sue..thanks sbb kasi tumpang iklan tak berbayar kat sini..peace.. :)

    ReplyDelete
  75. Juragan, Tuan Azizah,
    Saya dah email contact number Pak Kamal. Check email ye.

    ReplyDelete
  76. Salam Sue..

    Saya baru pulang dari Padang/Bukittinggi..mmg seronok spt yg awk ceritakan..thanks ye bagi contact Pak Kamal..cuma saya x dpt amik dia.....

    ********************************************

    Salam,
    Memang seronok. Klu ada kesempatan, saya pun rasa macam nak pergi ke sana lagi, insyaALLAH. Saya suka permandangan & suasananya. Aman dan damai.

    Saya tak kisah. Kalau ada info yang berguna, post je la kat sini. InsyaALLAH berguna pada semua yang membaca. Kepada yang decide nak ke Padang boleh la contact no di atas ni ye sebagai pilihan.

    ReplyDelete
  77. Thanks ye Sue..lupe plak nak tinggalkan nama tadi..saya Rina_277..harap email saya masih ada dgn Sue kalau nak bertukar2 info percutian yg lain plak.. :)

    ReplyDelete
  78. Ok Rina. Masih ada lagi. InsyaALLAH. Klu Rina ada bercuti dimana2, share lah jugak ye ... :)

    ReplyDelete
  79. InsyaAllah Sue..saya mmg suke berjalan..pasal nak gi lagi skali padang/bukittinggi tu mmg saya pun ada plan..betul kata Sue mmg tak puas langsung gi skali jer..byk rupanya tempat cantik2 dan mendamaikan kat sana..tambah plak dah kenal org travel tu..byk diorg bagi info tmpt2 menarik yg tak ramai org tau..hehe..ok Sue..klu dapat info best2 nanti Rina email kat Sue ye.. :)

    ReplyDelete
  80. As-salam,

    Boleh share contact no. Pak Kamal x, coz saya nak pergi bercuti ke Padang pada Disember nie.

    Email saya : suefazilah@yahoo.com

    Terima Kasih, Sue

    ReplyDelete
  81. salam,

    boleh share x no pak kamal, saya pun nk g bercuti ke padang bulan 2 2012 ni.

    email ke: iela_syamila@Yahoo.com

    tq

    ReplyDelete
  82. Salam, Bolih Saya dapat no contact pak kanal.....terima kasih atas kerjasama........ E-mail...cincu_99@yahoo.com

    ReplyDelete
  83. Suefazilah, iela_syamila, cincu_99,
    Saya dah forward contact number to your emails. Tk.

    ReplyDelete
  84. sALAM,BOLEH BERI AKAK E MAIL PAK KAMAL TU...KAMI NAK KESANA 12 DEC NI, 4 ORANG
    gha_zul90@yahoo.com

    ReplyDelete
  85. salam, boleh email saya no pak kamal di
    amal610904@gmail.com.. thank you

    ReplyDelete
  86. salam, saya pun nak juga no contact
    emel saya : aieesha_81@yahoo.com

    ReplyDelete
  87. Assalam kak sue., fiza nk no contact pak supir tu bley.teruja baca cerita akak. Ni email fiza temp.norafiza@felcra.com.my tq kak sue. :-)

    ReplyDelete
  88. Gha_zul90, amal610904, aieesha_81, temp_norafiza,
    Saya dah email contact number.

    To remind, boleh juga contact guna no ni :

    DSS Tour & Travel
    M. Subari : 0813 2004 6103 / 0818 0680 3803
    Januardi : 0813 6554 2976
    (Thanks to Rina for this info)

    ReplyDelete
  89. Salam,
    sue, boleh email saya no pak kamal di
    nafsiahi@tm.com.my , TQ Sue..

    ReplyDelete
  90. Salam sue, boleh email pd saya no pak kamal atau yg boleh saya contact di sana.saya bercadang akan pergi pd akhir dis .tq..inaf48@yahoo.com

    ReplyDelete
  91. salam..
    sue,sy akan pergi Padang pada bulan Mei 2012, sy nak minta sue tolong bagi contact nombor pak kamal untuk saya..tq..
    zaitey82@gmail.com..

    ReplyDelete
  92. salam sue.sebenarnya selepas balik melancong ke sana tahun lepas akak teringin nak bawa family.nak guna agensi agak mahal sekarang.minta tolong sue sms no.pak kamal ke 017 6223575 kak ana.family akak 10 orang termasuk baby.boleh jimat sikit budget.harap dpt tlg ye bg no tu.

    ReplyDelete
  93. salam kak sue~
    blan march 2012 hjat nk k padang jdi sya nk mnx tlong bagi no.pak kamal..send jer nombor pak kamal tu di email ini: myra.lee_17@yahoo.com
    trima kasih kak sue

    ReplyDelete
  94. nafsiahi, inaf48, zaitey82, myra.lee_17,

    Saya dah email contact number. Check email ye.

    ReplyDelete
  95. Salam Sue,
    If dont mind, boleh share no pak kamal dengan saya?

    Nurul
    N.Radzaly@shell.com

    ReplyDelete
  96. tetiba pak kamal jadi glamer.. :)
    kak sue bole tak email cntact no pak kamal tu, urgent ni, minggu depan 18 dis dah nak pegi, hotel blm book lagi nih... tolong kak sue..
    trima kasih.

    my email add: fadzelah@yahoo.com

    ReplyDelete
  97. nurul, fadzelah,

    Contact number dah email. Check email pls... :)

    ReplyDelete
  98. salam sue,

    boleh x email saya ctc no pak kamal..berminat plak nk bercuti ke sana nxt yr..

    noorsuhana1@gmail.com

    TQ

    ReplyDelete
  99. Salaam cik Puan, tolong emailkan saya orang yang boleh di contact utk bantu kita semasa bercuti di Padang/BktTinggi termasuk juga nama hotel. saya bersama isteri ada plan nak bercuti ke Padang/BktTinggi pertengahan 2012 TERIMA KASIH - email saya mshukran@yahoo.com

    ReplyDelete
  100. As salam,

    Terima kasih di atas info. saya jg akan bercuti di sana akhir disember ini. Boleh tak sue email pd akak contact person (pak kamal)lismardiana@mida.gov.my

    ReplyDelete
  101. Salam, Sue sy tertarik membaca post sue ni... boleh sy dapatkan contact jgak? sy nk honeymooon next year.... ni emel sy fairus_yusuf@yahoo.com
    fb fairus yusuf..thanks

    ReplyDelete
  102. minta emailkan agen yg u guna tu, cadang nak pegi march 2012 - muazamin@yahoo.com

    ReplyDelete
  103. Noorsuhana, mshukran, lismardiana, fairus,
    Saya dah email contact number. Jangan lupa buka email k.

    ReplyDelete
  104. slm..kpd kwn2 semua, blh bg no pak kamal tak..email anwarsa8@yahoo.com..thanks..

    ReplyDelete
  105. slm kak sue, blh bg no telefon pak kamal tak? nk gi cuti2 la..email anwarsa8@yahoo.com...thanks..

    ReplyDelete
  106. salam sue..kami nak pergike padang pada 14 januari 2012 ni. menarik dengar citer sue..boleh bagi no tel pak kamal???

    ni email sy aidil@usim.edu.my dan juruaudio3@usim.edu.my

    ReplyDelete
  107. salam sue...dan kawan2 semua...boleh bagi no. kontek pak kamal..5/2012 nak ke sana... email saya ; nazkie@yahoo.com..thanks semua

    ReplyDelete
  108. muazamin,anwarsa8,aidil,nazkie,
    saya dah email contact number. checked email k...

    ReplyDelete
  109. assalam sue... best baca citer sue. saya pun pernah gi zaman sekolah dulu. tp gi ikut cikgu jer. ngat nk gi lg...leh paskn no pak kamal? terima kasih yer sue. murah rezeki sue.:)

    nurul_islah79@yahoo.com

    p/s:kena minta komisyen kat pak kamal ni sue.:)

    ReplyDelete
  110. as salam... nk minta sue tolong emailkan juga no contact pak kamal tu... sy nk g bln 5 ni...tqsm

    email: aleeya4801@yahoo.com

    ReplyDelete
  111. nurul_islan,aleeya4801,

    Saya dah email contact number. Check email ye.

    P/S : nurul_islah, takpelah saya membantu sesama manusia. dapat komisyen dari Allah S.W.T pun dah cukup. :)

    ReplyDelete
  112. salam..saya bercadang ke padang bulan 2 ni...
    tolong emailkan saya, information, contact pak kamal and num hotel..terima kasih banyak2 ya ^^,

    ReplyDelete
  113. maaf terlupa nk bagi email saya..hahha
    fana_chamomile@yahoo.com..terima kasih ya

    ReplyDelete
  114. bole tak nk minta contact pak jamal jugak..tq

    norhayatijohari@ymail.com


    t.ksih...

    ReplyDelete
  115. salam

    mohon ihsan emelkan no pak kamal jugak..terima kasih

    salehsajak@yahoo.com

    ReplyDelete
  116. Salam Sue..mohon contact no pak kamal,insyallah akan kesana mac 2012

    yatisof@yahoo.com

    ReplyDelete
  117. Salam Sue...nak minta tolong emailkan contact no. Pak Kamal...terima kasih.

    nhaszlin@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  118. salam Sue,
    nak minta tlg emailkan contact no.Pak Kamal..trima kasih.



    aao_rozita@yahoo.com/paeisan@yahoo.com

    ReplyDelete
  119. fana_chamomile, norhayatijohari, salehsajak, yatisof, nhaszlin, aao_rozita,

    saya dah email contact number ye.

    ReplyDelete
  120. emailkn no pk kaMAL...TQ RAHIMAHBINTISABTU@GMAIL.COM

    ReplyDelete
  121. As Salam sue,blh tlg emailkan no pak kamal kt sy..time kasih..email sy:sweet_aoigurl@yahoo.com

    ReplyDelete
  122. Rahimah & sweet_aoigurl,
    Saya dah email contact number...

    ReplyDelete
  123. slm kak sue, blh bg no telefon pak kamal tak? nk gi cuti2 la..email faez.den@gmail.com...thanks..

    ReplyDelete
  124. slm kak sue, blh bg no telefon pak kamal tak? nk gi cuti2 la..email huzaila@ppj.gov.my...thanks.

    ReplyDelete
  125. salam sue, sewa Van dari padang ke bukit tinggi brapa harganya n muat utk brapa org.. atau bleh kasi no tel sue n pak kamal tak ? email kat shoza1188@yahoo.com sbb cdg nk g pdng pd 4/2 nie.. tq

    ReplyDelete
  126. Assalam,
    boleh x bg contact no pak kamal n hotel tempat menginap kt sana..emel a_yuyusof@yahoo.com
    thanks a lot

    ReplyDelete
  127. faez.den, huzaila, shoza1188,a_yuyusof,
    Saya dah email contact number Padang/Bukit Tinggi.

    Shoza1188,
    Maaflah ye. Terbagi contact number selepas tarikh awak pergi. Saya kurang sihat sikit lately. Sewa van saya tak pasti berapa dan muat berapa orang. Detail boleh tanya tourist guide yang saya bagi tu. Sori ye tak dapat tolong.

    ReplyDelete
  128. Saya ngan family nak pergi bukit tinggi 21/2/2012 ni, sekeluarga 5 orang tanpa melalui travel agensi. Boleh tak bagi no tel pak Kamal (pemandu)untuk perjalanan kami dari airport ke bukittinggi dan balik pada 23/2 nanti. Kami ada anak OKU, so mudahlah nanti kalau semua dah arrange. E-mail saya habsahjantan@yahoo.com. Thanx

    ReplyDelete
  129. Salam Sue,

    Ramai sgt yg mintak no tepon pak kamal tu..saya pun nak jugak lah..heheh..sebab saya pun nak g Padang bulan 3 ni. harap boleh bantu dan email kat saya.cyrolh@gmail.com

    Tq

    ReplyDelete
  130. Salam Sue,
    Saya bercadang utk ke padang 29/2 - 3/3 ni & sy minta jasa baik Sue utk dptkan no tepon pak kamal & hotel sue menginap di sana. Email kt saya awa_7782@yahoo.com

    Trima kasih.

    ReplyDelete
  131. Assalammualaikum Sue,
    Saya ingin mendapatkan no telefon Pak Kamal supir di Padang tu.
    Mohon email no telefon nya di emi_liza82@yahoo.com & hool_wa@yahoo.com.
    Kami akan bercuti ke sana pada bulan Mei nanti.
    Terima kasih

    ReplyDelete
  132. kak habsah,saya.cyrolh,awa_7782,emi_liza82,
    saya dah email contact number. check email ye...

    ReplyDelete
  133. Salam Sue, minta jasa baik Sue emailkan kontek no Pak Kamal yer. Email saya : zairie_692002@yahoo.com
    Tq.

    ReplyDelete
  134. salam..

    nak minta no telefon pak kamal tu..email ke zurainim@skm.gov.my...terima kasih..

    ReplyDelete
  135. boleh tak e-mail saya contact untuk pemandu dan hotel suggestion @ norhaiza_noordin@yahoo.com. Thanks

    ReplyDelete
  136. Nak minta juga no contact pak kamal dan juga hotel tu.ei_donia @yahoo.com tq

    ReplyDelete
  137. Akum..saya nani..saya akan ke padang pada september 2012 ni...boleh tak bg no pak kamal tu..saya nk tanya hotel kita blh booking guna agoda pn okkan...emailkn nk pak kamal pada email saya yer.naniey_mal@yahoo.com.
    Thank u so much...

    ReplyDelete
  138. Sue,
    Akak baru balik dari bukittinggi semalam 23/2/2012. Terima kasih kerana rekomenkan Pak Kamal (Nama pada kad: Gusma). Senang berurusan dengan dia dan banyak maklumat. Husband akak memang minat dengan sejarah indonesia so nampak ngamlah dia dengan pak kamal tu. Akak nginap kat hotel kharisma,tapi tak de aircond dan kipas, so untuk akak panas sebab bukittinggi tu tak sesejuk cameron highland. kak habsah

    ReplyDelete
  139. zairie,juita77,haiza,ei_donia,naniey,
    saya dah email kontek no. check email ok.

    ReplyDelete
  140. Kak Habsah,
    Saya sangat berbesar hati kalau maklumat yang dikongsi boleh membantu orang lain. Kalau ada plan nak ke sana lagi lepas ni, boleh lah try hotel yg lain pula. Saya pun ingat2 lupa hotel yang saya menginap dulu ada kipas ke tak... :)

    ReplyDelete
  141. salam,

    saya dan kwn seramai 6 orang akan ke padang pd 24 mei 2012 ini. boleh tak saya dapatkan emel pak kamal and contact no. beliau.

    emel saya : azila.aripen@gmail.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  142. Askm...saya pun nak mintak contact no Pak Kamal tu, boleh? - Leney-

    mazlainey@yahoo.com

    thanks

    ReplyDelete
  143. salam..very interesting.sue, sy pun nak nombor pak kamal..ninie-tq
    ninie5252@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  144. hi..saya berminat untuk mengetahui pakej hotel dan driver yg anda sertai di padang.boleh share di deena01917@yahoo.com

    ReplyDelete
  145. Assalam.. Thnx for ur very informative review!:-) nak mintak tlg fwdkan jugak num pak kamal tu.. Ni email sy.. shairahhana@gmail.com

    Thnx so much!:-)

    ReplyDelete
  146. Slm, Kami sekeluarga ingin bercuti ke Padang dalam bulan Jun 2012. Nampaknya nama Pak Kamal dah famous. Jika tak keberatan forwardkan saya contact number beliau.

    Slm dan terima kasih.

    abidin8@yahoo.com.

    ReplyDelete
  147. azila,mazlainey,ninie,deena,shairahhana,abidin,

    saya dah email contact number. jangan lupa check email.

    ReplyDelete
  148. assalamualaikum w.b.t

    jika tak membebankan mohon puan berikan contact no. en.kamal dan hotel imran.

    pls email to nasirjj@gmail.com

    jutaan terimakasih

    ReplyDelete
  149. assalammuaikum...

    saya akan pergi ke padang pada nov'12 so blh beri indo ttg transport di sana dan contact no travel agent di sana kerana saye x pergi melalui pakej...takut mahal..dan ni 1st time saya nak pergi....tolong email kan saye yer...TQVM....leyazakwan@yahoo.com

    ReplyDelete
  150. saya pn nk juga contact no en kamal ni...bole tlg emelkan ke khairunnisasulaiman@yahoo.com...thanks alot.;)

    ReplyDelete
  151. sue, nak tanya macamana kerekter pak kamal ni? peramah ke, banyak cakap ke, pandai berjenaka ke? terima kasih...

    ReplyDelete
  152. tolong emelkan sy no en kamal tu boleh??thank yer

    junainah.abdollah@uemnet.com

    ReplyDelete
  153. Salam su, nak mintak no. pak kamal n hotel..insya-ALLAH ke Padang cuti sekolah ni..1st time, so mmg xtau apa2 tlg reply ke email ni eh,
    qis7673@yahoo.com.my
    tq...

    ReplyDelete
  154. Slm,

    Saya dah terima email contact no. Pak Kamal. Terima kasih diucapkan. Perbincangan dgn Pak Kamal telah pun saya buat utk penginapan dan transport. InsyaAllah akhir Mei 2012 saya akan ke sana bersama keluarga.

    Wslm.

    abidin8@yahoo.com.

    ReplyDelete
  155. Salam, boleh emailkan ke saya contact no pak kamal? & juga hotel utk menginap thanks :)

    ReplyDelete
  156. Salam, boleh emailkan ke saya contact no pak kamal? & juga hotel utk menginap thanks
    email saya: fiza.annisa@gmail.com

    ReplyDelete
  157. Salam sue...saya nisa....boleh emailkan contact no pak kamal tak? me n famili nk ke padang nov thun nie..tgk travel agency mcm mahal j...kitorg g berdua je...email kat saya yek.....mamaIzBetty@gmail.com ; shanisah.jemangin@spansion.com .......

    ReplyDelete
  158. salam sue...sy hidayah...sy nk ke padang 30 mac smpi 1 apr...flight and hotel dah book....so kalu leh dpt kn no pak kamal tu leh x??and leh x sue kongsi kn itinerary sue taim kat sna....cthnya mkn kat ner and gi tpt mner..yelah tkut sy trsalah gi tpt yg mahal....nihh email sy nurhidayah_mahmud@yahoo.com, thanks :-D

    ReplyDelete
  159. Rina,
    Pak Kamal ni memang nampak pendiam sikit kot. Tapi takdelah pendiam sangat sampai bercakap sepatah dua je. Biasanya sambil dia drive dia akan ceritalah pasal tempat yang kita nak pergi tu. Takdelah diam je all the way. Kalau kita rajin bertanya, lagi nampak dia seronok nak bercerita.

    ReplyDelete
  160. sue....nihh hidayah...thnks yer coz kasi no pak kamal n stori mori kat email tu...really appreciate :-D xsabaqnyeerrrr nk gi snaaaa.....

    ReplyDelete
  161. nasirjj,leyazakwan,khairunnisasulaiman,junainah.abdollah,qis7673,fiza.annisa,nisa,

    saya dah email contact number Padang/Bukit Tinggi. Semoga info bermanfaat.

    hidayah,
    sama2 kongsi perkara yang bermanfaat takde ruginyakan. enjoy the journey. :)

    ReplyDelete
  162. Salam......sudilah kira memberi sedikit info tentang driver & hotel di bukit tinggi coz saya & keluarga bercadang kesana pada hujung tahun ni......email saya.....chaqner@yahoo.com.my. Terima kasih saya dahulukan.

    ReplyDelete
  163. hi sue, i'm planning to have holiday at padang, please send me mr kamal contact number..thx before (jenn)
    10022jc@gmail.com

    ReplyDelete
  164. Akum..sue..blh tak emailkn no phn pak kamal tu yer..kami insyaallah akn ke padang sept ni...blh yer..thnks
    naniey_mal@yahoo.com

    ReplyDelete
  165. hye.

    time kasih utk info cuti2 kat pdang.
    boleh x awak emailkan no phone pak kamal n hotel imran tu.
    audraliza3186@yahoo.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  166. chaqner, jenn, naniey_mal, audraliza3186,
    saya dah email contact number di Padang/Bukit Tinggi...check email k.

    ReplyDelete
  167. salam kak...
    saya pun akan ke padang blan 5 nnt tapi xamik tour guard pun....
    boleh x dapatkan no pak kamal dan hotel imran yang akak menginap tu....
    lau kite sewa kereta tanpa pemandu bole ke???

    email saya ye..
    rasya_leeya88@yahoo.com

    Thanx kak sue...

    ReplyDelete
  168. Rasya_leeya88,
    Akak dah email contact number. Check email k...

    ReplyDelete
  169. salam kak..
    sy bercadang nak bwk family sy pg padang Dec neyh..
    akk bleyh suggest at sy pakej yg mnarik dan berpatutan.
    akk email sy yee kak.. mekasih

    email : cikgygyrozy_88@yahoo.com

    ReplyDelete
  170. salam, boleh tolong rekomen tour guide yg murah tak ? nk sewa kereta mcm mana ye? melalui internet atau ada servis di airport? saya mahu pergi ke sana april 2012 ini .TQ,

    nabilah_izzati94@yahoo.com

    ReplyDelete
  171. salam kak,

    minta tolong email kepada saya juga.. cadang nak gi
    bulan 11 tapi tak tahu adakah saya perlu guna tourist guide atau adakah di sana kemudahan awamnya ok..

    rahsiawangku@gmail.com

    ReplyDelete
  172. kak,ni padang bukit tinggi kan??kalau hotel imran tu dekat x dgn bukit tinggi?pak kamal tu leh jdi tourist guide ea...email kt sye ea
    resya_amanda90@yahoo.com

    ReplyDelete
  173. salam sue
    boleh bagi no fhone pak kamal tu ya..cadang nak pergi padang/bkt tinggi 4.5 nie..k tq

    ReplyDelete
  174. salam sue
    blh bg no fhone pak kamal
    ilamus@yahoo.com

    ReplyDelete
  175. cikgygyrozy_88@yahoo.com, nabilah_izzati94@yahoo.com, rahsiawangku@gmail.com, resya_amanda90@yahoo.com,

    Dah email contact number. Please check email.Tk.

    ReplyDelete
  176. salam sue
    boleh bagi no fon pak kamal x?
    ni email add saya: taiibah@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  177. salam sue
    boleh bagi no fon pak kamal x?
    shimaa_nhat@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  178. Salam Sue, boleh tolong emelkan saya no contact & emel Pak Kamal tu. Sronok dengar pengalaman org ke Padang smpai berminat nk g kesana. Plan nk gi Mei nanti. emelkan ke whanuar@gmail.com. Tq ya.

    Anuar

    ReplyDelete
  179. hi, boleh bg contact no driver & nama hotel menginap.
    thanks.

    ReplyDelete
  180. upss..lupa.email to yatijaya@gmail.com.
    thanks.

    ReplyDelete
  181. salam, boleh bagi contact number en kamal tak ? am going to padang next month.
    tq vm

    fareast_itmc39@yahoo.com

    ReplyDelete
  182. Salam Sue,

    Boleh tak bagi no. contact Pak Kamal ? nak pergi bulan hadapan...

    ndiana_aziz@yahoo.com Terima kasih

    ReplyDelete
  183. taiibah, shimaa_nhat, whanuar, yatijaya, fareast_itmc39, ndiana_aziz,
    Saya dah email contact number.. Check ok..

    ReplyDelete
  184. salam sue..

    mcm yg lain, sy pun nk request no pak kamal. sy nak p esok, busy sgt smpai xsempat nk survey br hari ni tbaca blog u. hopefully sempat contact dia hari ni. emel me pls: awanez@yahoo.com

    thx =)

    ReplyDelete
  185. salam.. emailakan saya hotel di padang dan bukit tinggi... supir skali

    ReplyDelete
  186. eh lupa.... email saya b_wer@yahoo.com

    ReplyDelete
  187. salam,

    saya pun nak jugak no pak supir dan hotel..

    ridzmax@gmail.com

    Tq ya

    ReplyDelete
  188. As Salam,
    Saya juga ada merancang pergi ke Padang, boleh bagi saya no. tourist guide, no. hotel dan Pak Kamal tu? Ini email saya zanariah_mohammad@epu.gov.my.

    ReplyDelete
  189. Sue, bole bagi no pak kamal? Sy akn pergi nextweek la

    ReplyDelete
  190. Lupa pulak, tlg email kesini ye....sabriena6@yahoo.com

    ReplyDelete
  191. awanez, b_wer, ridzmax, zanariah_mohammad, sabriena6, saya dah email contact number. :)

    ReplyDelete
  192. as salam...sy akn ke sana bln 6 ni.boleh email kn ctc no pk kamal tu...dyh86@yahoo.com

    ReplyDelete
  193. Salam Sue, boleh emailkan no kontak pak kamal.
    Email saya.... azmijitra@gmail.com

    ReplyDelete
  194. Salam sue,

    nice info..boleh tlg emailkan no contact pak kamal. Email saya .. hellyeah_kitami@yahoo.com

    InsyaAllah sy dan family akan ke padang ujung bulan ni..

    ReplyDelete
  195. Salam.. wahhh bertali arus org minta bantuan dan maklumat travel agent dan hotel... klu saya minta juga bole sue? Hihihi tiket flight dah pun beli, info masih takde. Alhamdulillah jumpa blog sue.. mohon emel ye..
    mazalinaishak@yahoo.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  196. dyh86, azmijitra, hellyeah_kitami, mazalinaishak,
    Saya dah email contact number. Pls check email k.

    ReplyDelete
  197. Salam Pun Sue,

    Pohon bantuan emelkan no contact pak kamal tu... tiket pun dah beli ni. rosedalliyaty@yahoo.com

    TK

    ReplyDelete
  198. sue klu bleh tolong sms kn no pak kamal tu kat i, 0102312837. thanks...

    ReplyDelete

< >